Článek je průběžně aktualizován. Poslední změna: 7. 2. 2024 10:35

Novinky pro rok 2024

Na výzvách se chystáme hodně zapracovat. Chceme je udělat přehlednější a použitelnější. Přeci jen už jich za ty tři roky od spuštění první výzvy pár přibylo a už je trochu složitější se v tom vyznat. Výzvy Patrik ke konci roku vnitřně předělal, aby fungovaly lépe a abychom se mohli snadněji soustředit na jejich obsah.

Největší novinkou výzev bude tzv. otevírání starých výzev, které už proběhly. Jako příklad uvedu např. Jizerského Horala 2021. Ne každému se v tom roce výzvu podařilo splnit, někomu to může trvat i několik let. Je škoda to nechat jen tak, když už je takový unikátní výběr na světě. Stejně to samozřejmě platí úplně u všech Horalů. Víme, že to slibujeme už dlouho, ale teprve teď nadešel ten pravý čas, kdy je na to všechno připravené. V průběhu ledna se tak na tuhle funkcionalitu můžete těšit.

Nově chceme konzistentně oceňovat splnění jakékoliv výzvy body. Do teď to byla spíš jednorázová záležitost u jednodenních výzev. Počet bodů za splnění výzvy bude vždy svítit na jejím profilu.

Ne každá výzva je pro každého. Zároveň každá není zdaleka stejně obtížná. I proto přidáme další novinku, kterou je hodnocení oblíbenosti a obtížnosti výzvy. To ovšem bude privilegium pouze těch, co výzvu splnili. Po splnění výzvy tak budete moct přidat vlastní komentář či shrnutí.

Další chystanou vychytávkou bude možnost stažení diplomu přímo ze stránky výzvy. Každý diplom bude k dispozici ke stažení v Premium verzi po jejím splnění.

Celý tento článek bude dynamický, protože ho budeme pravidelně editovat, podle toho, co už jsme udělali. Dále najdete seznam věcí, na kterých pracujeme. Budeme je postupně odškrtávat vždy, když konkrétní věc dokončíme. Pokud narazíme na nějaký problém nebo něco chybějícího, tak seznam doplníme.

Aktuální seznam úkolů ohledně výzev

  • Dokončit otevírání výzev (Horalské výzvy).
  • Stažení diplomu.
  • Přidání "výzvového" nástroje do hlavní mapy pro snadnější plánování.
  • Možnost přidání hodnocení oblíbenosti, obtížnosti a komentáře po splnění výzvy.
  • U některých horalských výzev a hřebenovek je jiný počet kopců, než je vidět v mapě... Je to kvůli tomu, že výzva obsahuje i nově přidané vrcholy, které ještě nejsou vidět a do mapy se propíšou až při aktualizaci 1. 1. 2024 dopoledne.
  • Automatické přiřazování bodů za splnění výzvy.
  • Lepší vyhodnocování splnění výzvy - po přechodu na nový interní výzvový systém se zatím nemusí splnění výzev správně propisovat. Prosíme o trpělivost a shovívavost, o nic nepřijdete :-)
  • Větší mapa vrcholů výzvy.
  • Přidání 2. úrovně Horské celodenky - navštívit vrchol každou hodinu v JEDEN DEN.
  • Vyhodnocení Vytrvalce 2023 proběhne v prvním týdnu v lednu.

Seznam připravovaných nezveřejněných výzev

Nakonec jsme zjistili, že doladit všechny výzvy v takové kvalitě, jakou chceme, nejsme schopní stihnout přesně s vystřelením silvestrovských ohňostrojů. A proto bychom vám rádi upřímně řekli, že některé výzvy přidáme až během ledna, ale se zpětnou platností od 1. 1. 2024. O nic tedy nepřijdete. 

  • Hrady a zříceniny II - Při přidávání prvních kopců do výzvy Hrady a zříceniny II. jsme zjistili, že jde vlastně o špatně nastavenou výzvu. Výběr 100 vrcholů a z toho 20 splnit byl fajn pro první edici, ale teď při druhém kole by to vlastně bylo tak, že jedete na nějaký hrad a on velmi pravděpodobně do některé z těch dvou výzev padne. To není žádná zábava. Po rozvážné debatě jsme se rozhodli to změnit a udělat hned několik výzev na hrady a zříceniny rozdělené podle oblastí republiky (severní Čechy, západní Čechy, jižní Morava atd.) a udělat z nich ČASOVĚ NEOMEZENÉ výzvy. Je to dáno i tím, že tento rok jsme zprovoznili funkčnost časově neomezené tzv. otevřené výzvy. Tím pádem půjde o kompletační výzvy, na které budete mít času, kolik budete potřebovat. Navíc si budete moct vybrat jen oblast, která vás zajímá a vyzobat si ji podobně jako pohoří. 
  • Rozhledny II - Stejný scénář jako výzva Hrady a zříceniny iI. 
  • Poznej Madeiru - Nevím, jestli se na Madeiru chystáte hned 1. ledna, ale budeme se snažit co nejdřív zveřejnit výběr kopců. Jde o nový koncept, kdy chceme představit seznam krásných vrcholů určitě oblasti, kam cestujete na dovolenou. Tím pádem nemůže jít o "klasického Horala", kde musíte vysbírat všech 20 vrcholů, protože prostě nejedete na dovolenou, abyste se hnali za počty. Seznam kopců bude spíš návodem, co navštívit a kam se podívat, když v oblasti budete. Výzva bude mít tři úrovně a počet kopců bude podle velikosti oblasti. U Madeiry počítáme s výběrem cca 20 vrcholů  s následujícími úrovněmi: 1. úroveň TURISTA (5 vrcholů), 2. úroveň CESTOVATEL (10 vrcholů) a 3. úroveň DOBRODRUH (20 vrcholů). ke splnění výzvy bude stačit 1. úroveň. Výzva sice bude určená pro rok 2024, ale stejně jako horalské výzvy bude od roku 2025 OTEVŘENÁ k dokončení v kterémkoliv roce.
  • Hřebenovka Českého Švýcarska - čekáme na vyjádření našeho partnera
  • Letní  výzva v Krušnohoří - čekáme na výběr kopců našeho partnera
  • Letní prázdninová výzva - Máme už něco v hlavě, ale ještě to potřebuje uzrát. Naštěstí na tuhle výzvu máme ještě dost času, protože poběží až v létě. 
  • Hřebenovka Góry Sowie (PL) - autorem výběru trasy je Mykas
  • Panorama - Jednodenní výzva, která se bude konat někdy na jaře a včas o ni řekneme víc, abyste se mohli připravit a natěšit.
  • Horská vyplňovačka - Nasbírej 100 kopců od každé nadmořské výšky nehledě na stovky a tisíce metrů od __00 až do __99.
  • Zapomenuté kopce II - Pokračování oblíbené jedničky.
  • Narozeninová výzva - 1. 3. 2024 budeme slavit 5 let a na ten den něco připravujeme.
  • Nížinář - 100 kopců pod 400 m n. m., už si nemůžeme dovolit ji nedat :-).
  • Vytrvalec - Jako každý rok, i tentokrát ve třech úrovních.
  • Zvířátka z lesa - Navštiv vrcholy pojmenované podle vybraných zvířátek z lesa. Pro letošek jsme vybrali tuto šestici: vlk, liška, medvěd, jelen, srnka, zajíc. Pokusíme se to vyřešit ve všech jazycích, aby šlo sbírat ve všech zemích. Ovšem, že bude fungovat české skloňování.
  • Horská celodenka - 24 výstupů celkem, jeden v každou hodinu, od 00:__ až do 23:00
  • Další tradiční jednodenní výzvy - Srdíčková výzva, Novoroční výzvy, Kapr výzva na 25. 12., Jarní vyvrcholení atd. 

Než nám napíšete s dotazem ohledně výzev, tak se znovu mrkněte na tenhle článek, jestli o tom píšeme a jestli jsme s tím už pokročili :-) Pokud tu něco chybí, tak to určitě doplníme. 

Těšíme se s vámi na další skvělý rok a spoustu času stráveného venku na kopcích a na horách!

Ať to šlape a Horám zdar!

Patrik, Věrka, Standa