Krátké ohlédnutí za rokem 2023

Máme za sebou další rok plný dobrodružství a spousty zážitků. Chci se za ním jen krátce ohlédnout a pak se hlavně věnovat tomu, co nás čeká v tomto roce. Plánuji v brzké době vydání článku, ve kterém bych se podíval na spoustu různých statistik, takže tady se toho opravdu jen dotknu.

Tak jaký že ten minulý rok byl? Super! Myslím, že se povedlo spoustu věcí a Horobraní se zas posunulo o kus dopředu. Za mě je tou největší věcí předělání webu a jeho přeložení do pěti jazyků. Byla to kulminace téměř roční práce, se kterou jsem velmi spokojený. Umožní mi to hlavně snadněji a rychleji řešit problémy a také přidávat nové funkce.

Z těch pro vás zajímavějších věcí - minulý rok přibylo celkem 19 nových zemí a bylo možné plnit celkem 25 výzev. Dohromady jsme všichni splnili neuvěřitelných 12 173 výzev! Potřebovali jsme k tomu 651 819 výstupů, kterými jsme navštívili celkem 33 229 jedinečných vrcholů. A všechno jsme společně zdokumentovali pořízením 368 129 fotek.

Jdeme ale rovnou na to, co všechno máme v plánu v roce 2024!

Co nás čeká v roce 2024

Čeká nás toho hodně a moc se na to těšíme. Než se vrhnu na všechny příjemné a nové plánované funkce, tak začnu tou, která se vám bude líbit nejméně. A tou je zvýšení minimálního ročního poplatku za premium verzi.

Nově kačka za den

Od 1. 2. 2024 bude minimální příspěvěk 365 Kč za 365 dní (nebo 15 €). Do té doby si každý, komu vyprší premium verze dříve jak za rok, může naposledy premium prodloužit za 200 Kč/10 €. Jsme jinak moc rádi za to, že spousta z vás nás ráda i tak dobrovolně podpořila vyšším příspěvkem.

Důvodů pro zvýšení je několik. S více funkcemi a více uživateli roste objem práce, kterou s projektem máme. Kdo to neví, tak jen připomenu, že jsme na to stále tři - já (Patrik), Věrka a Standa. Já se starám o celé technické řešení, Věrka řeší veškerou komunikaci, e-shop a propagaci a Standa se stará o zpětnou vazbu ohledně všech vrcholů.

Rádi bychom se sami Horobraní věnovali ještě víc. Každý máme mimo Horobraní jiné závazky a práci, bez které to zatím nešlo. Líbilo by se nám, abych se letos hlavně já mohl Horobraní začít věnovat opravdu naplno :-)

Dalším důvodem jsou rostoucí náklady a požadavky na technickou infrastrukturu. Více uživatelů, více fotek, více návštěv webu atd. To všechno si letos bude žádat další investici do serverů, díky kterým bude moct celý projekt fungovat rychleji a hlavně stabilněji. Určitě se vám někdy stalo, že šlo něco pomalu a nebo vůbec a vyskočila na vás ošklivá stránka se sprostými slovy Server error. To bychom rádi snížili na minimum.

Doufáme, že nás budete i dál podporovat a já vám za to můžu slíbit, že to bude stát za to! :-)

Tohle máme z krku, tak se pojďme podívat na tu lepší část článku.

Výzvy

Výzvy jsou něco, co vás opravdu baví. A nás to pak baví o to víc! Většinu věcí o výzvách jsme už sepsali v článku Výzvy 2024, takže jestli jste ho ještě nečetli, tak na to mrkněte.

Reportovací nástroj - vylepšená zpětná vazba

S větším nárůstem zemí, vrcholů a uživatelů přibývá i zpětná vazba. Vrcholy v databázi mají buď chyby, jsou posunuté oproti reálné poloze vrcholu a nebo v mapě úplně chybí. Detailně jsme se rozepisovali o tom, jak přidáváme země a vrcholy v tomto článku. Vycházíme hlavně z veřejných zdrojů, které jsou obecně chybové. Databázi proto vylepšujeme až na základě zpětné vazby od místně znalých a nebo od průzkumníků, kteří se nebojí neznáma.

Proto letos vypustíme nástroj, do kterého si budeme zvát dobrovolníky, kteří nám s opravami pomohou a celý proces vylepšování databáze se tak velmi zefektivní. Nástroj bude spočívat v tom, že dobrovolník bude mít k dispozici mapu s různými podklady, díky kterým bude přidávání a úprava vrcholů dokonce zábava!

Nové návrhy pro přidání a úpravu vrcholu pak jen zkontrolujeme a po schválení pustíme do světa.

Flexibilní systém aktualizace databází hor

Velkou chystanou změnou bude vylepšení celého systému aktualizací. Dělání aktualizací jednou za měsíc není příliš pružné. Projekt se dostal do fáze, ve které je tohle už takový relikt z "pradávna" a potřebuje tenhle problém řešit jinak a lépe. Nově tak chceme např. rychleji reagovat na zákazy vrcholů, sezónní zákazy, "urgentní přidání na dovolené" apod. :-)

Zároveň ale chceme zanechat možnost vrchol publikovat v konkrétní čas - kvůli patronským vrcholům. Máme vymyšlený hrubý koncept a těšíme se až tuhle část Horobraní zlepšíme.

Velká sekce podpory - FAQ, návody, fórum

Nejen noví uživatelé mají spoustu dotazů buď na fungování nějakých funkcí, řešení problémů atd. Pokud něco nevyřešíte, tak se na nás většinou obracíte e-mailem. To je naprosto v pořádku. Vracím se ale k tomu, že jsme jen tři a někdy nám to prostě trvá, protože toho je hodně. Rádi bychom, abyste odpověď našli co nejdříve a nemuseli jste se v tomhle stoprocentně spoléhat na to, až vám odpovíme. 

Chystáme proto vytvoření úplně nové velké sekce podpory, která bude zahrnovat již existující FAQ. Dále ale také sekci návodů. Chceme detailně projít jak mobilní aplikaci, tak web a popsat každou funkcionalitu, která je k dispozici. Základem budou screenshoty obrazovek a rádi bychom hlavní témata pokryli i videonávody.

Nově přidáme také fórum, ve kterém budete moct položit otázku, na kterou vám bude moct odpovědět kterýkoliv jiný uživatel Horobraní a ne jenom my. A díky tomu se k vyřešení problému dostanete ještě dříve. Už teď to hezky funguje ve Facebookové skupině Horobraní, ale zdaleka ne všichni mají FB.

Kalendář akcí

Nějakou dobu už se v týmu bavíme o vytvoření kalendáře, který umožní plánování společných akcí. Akce budou buď soukromé nebo veřejné. Budete v nich moct popsat, kam se chystáte, na jaké vrcholy a kdy. Na druhé straně se pak budete moct podívat, jestli někdo třeba nehledá parťáky na plnění nějaké výzvy. Věříme, že to bude super nástroj, který umožní lepší plánování a domluvu.

Větší možnost ovládání soukromí

Dále se chceme věnovat zlepšení ovládání soukromí. V tuhle chvíli je v nastavení pouze pár omezených možností. Jak ale postupně přibývají další funkce, tak vyvstává potřeba mít tyhle věci víc pod kontrolou.

Kromě možnosti skrytí profilu chceme umožnit upravovat viditelnost fotek, komentářů a nebo pozice v žebříčcích. Fotky a komentáře k výstupům bude tedy možné označit jako veřejné či neveřejné. Věrka už mi dlouho říká, že by si ráda vedla takové dva deníky - jeden soukromý, kam bude dávat fotky rodiny a druhý veřejný, kde bude fakticky popisovat místa a přidávat pouze fotky hor.

Letos se na to podíváme ve větším detailu.

Dokončení zbylých zemí Evropy

Už jsme rozhodně za půlkou zemí v Evropě a letos bychom rádi přidali všechny, které zbývají. Konkrétně se chystáme na přidání zbytku Balkánu. Tam nám chybí Bulharsko, Moldavsko, Albánie, Severní Makedonie, Kosovo, Černá Hora a Srbsko.

Ty jsou celkem hornaté narozdíl od Belgie (694 m), Nizozemska (322 m), Lucemburska (560) a Dánska (170 m).

Pak už bude zbývat jen zbytek severní Evropy a pobaltí - Švédsko, Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Poslední státy východní Evropy kvůli tamnějšímu aktuálnímu konfliktu přidávat neplánujeme.

Přidání dalších jazyků a překladů

V tuhle chvíli je Horobraní k dispozici v pěti jazycích. Rádi bychom přidali minimálně tyto další jazyky: španělština, francouzština, italština, slovinština. V první verzi použijeme strojový překlad a budeme ho postupně vylepšovat na základě zpětné vazby od uživatelů, kteří jazykem mluví.

V tuhle chvíli je také přeložena pouze "technická část" aplikace a webu. Rádi bychom ale vylepšili i překládání výzev, článků a budoucích návodů. Výzvy už máme rozpracované a budeme je postupně všechny dopřekládat.

Odznáčky za úspěchy

Rádi bychom se konečně pustili do udělování odznáčků za různé výkony. Dá se na to koukat jako na takové minivýzvy. Budete moct dostat odznáček např. za kompletaci nějakého pohoří, pokoření milníků, nahrání fotek atd. atd. Nad tímhle se budeme hodně zamýšlet a hodně se na to těšíme :-). Jen to bude potřebovat hluboké promyšlení, aby to byl dobrý koncept a hezký design, aby se to dalo napasovat i na věci, které nás teprve čekají.

Garmin a Strava spojení

Už nějakou dobu používám Garmin hodinky a mám je moc rád. Na jednom z prvních srazů nám mr3ska vytvořil ciferník s logem Horobraní a všem zájemcům ho nahrál do hodinek. Nedávno jsem si ale pořídil nové hodinky a logo tam nemám. Vím, že bych mu mohl napsat a on by mi tam ciferník zpátky rád nahrál :-) Nicméně jako programátorovi mi to nedalo, trochu víc jsem to prozkoumal a zjistil, že to není tak těžké. Rád bych ho tedy vytvořil sám a hodil na ho Garmin Connect IQ obchod, ze kterého by si ho pak mohl stáhnout každý.

Když jsem se v tom tak hrabal, tak jsem zjistil, že spoustu moderních hodinek umí instalovat různé aplikace. A že ty aplikace dokáží dělat poměrně zajímavé věci! Takže až se budu trochu nudit, tak mám v plánu trochu víc prozkoumat, jestli by náhodou nešlo udělat jednoduchou aplikaci Horobraní i pro hodinky. Uvidíme. Je to pro mě něco úplně nového, ale to já mám rád :-)

S tím trochu souvisí to, že jsem se vrátil k myšlence, o které mi pravidelně někdo píše. A to je spojení např. se Stravou, odkud by se natáhla trasa aktivity a automaticky by se uložily výstupy na vrcholy, přes které člověk běžel. Hlavním úskalím je určitě detekce toho, jestli člověk trasu opravdu absolvoval a nebo si ji např. pouze naklikal v mapách. Pokud něco takového půjde rozeznat, tak se do toho rád pustím. Jsou tam ale ještě další problémy jako třeba to, že člověk poběží 51 m od vrcholu, takže ho vlastně nenavštívil apod., ale to už by byla ta příjemnější část konkrétní práce :-)

Oslavíme 5. narozeniny

Je to skoro neskutečné, ale letos 1. března budeme slavit už 5. narozeniny! Před pěti lety touto dobou jsme pomalu finišovali appku a začínali ji testovat v terénu. Dnes ji v terénu denně používají tisíce z vás, skvělých a aktivních lidí!

Chystáme speciální narozeninovou výzvu, o které včas zveřejníme informace v průběhu února. A také chystáme velký, celovíkendový, narozeninový sraz. Zatím ještě zařizujeme a včas poskytneme víc informací. Rádi bychom sraz udělali v termínu 22. - 24. března, tak aby už bylo po jarních prázdninách a zároveň se to nekřížilo s Velikonocemi. Vše záleží na dostupnosti ubytování, protože je těžké najít fajn chatu pro 80 nocležníků.

Pokračujeme dál

Přes tohle všechno budeme pokračovat v tom, co jsme dělali do teď. Budeme s vámi stále komunikovat, pomáhat vám s problémy, potkávat se s vámi na výletech a užívat si hor i malých hrbků.

Baví nás to, protože to baví vás. A dokud to bude bavit vás, tak tu budeme s vámi :-)

Děkujeme za dosavadní podporu a těšíme se na další roky společných zážitků.

Horám zdar!

Patrik