Začneme obrovským poděkováním

V listopadu jsme spustili sbírku na "Vánoční překvapení". Cílem bylo vybrat peníze na nový počítač, který by mi sloužil lépe než ten dosavadní. Cílovou částku jsme překonali více jak trojnásobně a díky tomu jsme vybrali počítač, který je ještě výkonnější, než jsme původně chtěli. Jen jsme si vybrali takový model, který byl úplně nový a čekali jsme na něj víc než šest týdnů. Už ale dorazil a tenhle článek už píšu na něm :-)

Jak jsme slíbili, tak jsme všem přispěvatelům prodloužili plnou verzi o další rok. Celkem vás přispělo neuvěřitelných 361 srdcařů horomilů! Mockrát vám tímto všem děkujeme a slibujeme, že budeme pracovat dál tak, aby vás chození po horách s Horobraním stále bavilo :-)


Jdeme dál a jdeme výš

V článku se chci ale hlavně věnovat změnám, novinkám a plánům pro další rok. Hlavním cílem je určitě rozšiřování do dalších koutů Evropy, abyste mohli zaznamenávat vaše návštěvy na vrcholech i dál od domova. A také bychom samozřejmě rádi, aby Horobraní začalo používat více Horobraníků v zahraničí. Začali jsme na tom pracovat už letos. S pomocí zhruba desítky z vás se nám podařilo přeložit mobilní appku do pěti jazyků! V tuhle chvíli připravujeme na překlad i celý web, na kterém je zatím přeložená pouze prezentační část, navíc jen do angličtiny. To se letos změní. Web postupně přeložíme celý do stejných jazyků, které jsou k dispozici v mobilní appce.

Rakousko a Lichtenštejnsko

25. prosince jsme spustili další dvě země hlavně díky motivaci, kterou jste nám dali. Horobraní lze nově provozovat v Rakousku a v Lichtenštejnsku. Těmito zeměmi jsme vstoupili do pomyslné evropské horské ligy, z které není cesty zpět. Zejména v Rakousku se dostáváme do hor, které se tyčí do výšky přes 3000 metrů nad mořem. Nejvyšší rakouská hora Großglockner má 3798 metrů nad mořem. To už není pro každého. Spousta těchto hor už není turistickou, ale spíš lezeckou destinací. Všechny vrcholy nad 2500 m jsme automaticky označili novou ikonou nebezpečný vrchol (červený trojúhelník). Ručně jsme prošli vrcholy ve všech šesti národních parcích a zakázali jsme ty, které leží mimo stezky. Nejsme ale dokonalí a pokud někde narazíte na vrchol kam se nesmí a dosud jsme ho nezakázali, tak nám dejte vědět. To samé pokud jsme ho zakázali, ale v terénu na něj vede značená cesta.

Nejdůležitější je ale následující! Pokud se do takových hor chystáte, tak:

  • Ideálně nikdy nechoďte sami.
  • Vždy někomu řekněte, na jakou trasu se chystáte a do kdy předpokládáte, že se vrátíte.
  • Nepřeceňujte své síly. Dá se jednoduše ztratit v Krkonoších, natož v takto vysokých horách.
  • Mějte nabitý telefon a šetřete baterku. Radši žádné výstupy na kopce neodklikávejte, pokud by se vám tím jakkoliv komplikovala cesta zpátky nebo hrozilo nebezpečí. O bodech to není.

U těchto dvou zemí je jedna výrazná novinka. Země nejsou rozdělené po pohořích tak, jak to bylo u dosavadních zemí. Nenašli jsme totiž spolehlivá data, která by dokázala rozdělit celou zemi po pohořích, resp. po geomorfologických celcích. Je to hlavně z toho důvodu, že většina zemí takové rozdělení nemá vůbec k dispozici. Proto jsme se rozhodli jít takovou cestou, která bude určitě k dispozici v každé zemi. Tou je rozdělení do českého ekvivalentu okresů. Mají velmi podobnou průměrnou velikost jako geomorfologické celky, což nám pomáhá danou zemi relativně rovnoměrně rozdělit. Došli jsme k tomu názoru, že je důležitější mít možnost dané vrcholy uložit i přes to, že u nich není uvedené jejich pohoří. Posuďte sami :-)

Trochu jsme ty rakouské okresy upravili a některé spojili dohromady. Zejména ty, kde byly rozdělená hlavní města oblasti a jejich okolí. Pokud v budoucnu ale najdeme jednotný zdroj pohoří, které pokrývají celou zemi, tak to celé rádi změníme. Lichtenštejnsko je zajímavé hlavně v tom, že má jen jeden celek, protože je menší než nejmenší rakouský okres :-)

Během roku 2022 budeme v tomto trendu pokračovat. Náš sen či cíl je, abychom do konce příštího roku připravili a spustili všechny evropské země. Uvidíme, jak to půjde a v jakém pořadí to uděláme. Něco mi říká, že bychom mohli pravidelně hlasovat :-) První další zemi ale uděláme určitě bez hlasování nebo nás asi ukamenujete. Bude to Německo, nebojte :-)


Výzev není nikdy dost, že jo?

Výzvy byly novinkou letošního roku a myslím, že se všichni shodneme, že nás to hodně bavilo :-) Příští rok to nebude jinak a v době psaní článku je těch výzev na webu připraveno už celých 11! Určitě jich ale bude víc. Zkusíme vás hlavně víckrát aspoň "zvednou z prdele" :-D

Čekají na vás noví "Horalové" aneb výzvy, které pomáhají sestavit lidé znalí konkrétních oblastí. Víme, že by každý chtěl něco jiného, ale bohužel to přání každému splnit nemůžeme. Vytvoření takové výzvy dá spoustu práce na obou stranách a rozhodli jsme se pro jejich omezený počet každý rok. Chceme je ale historicky zachovávat. To znamená, že příští rok si klidně budete moct doplnit Jizerského horala 2021, aby vám začal svítit jako splněný. Musíme to ještě dodělat, ale bude to, nebojte :-) Navíc nám to v budoucnosti umožní udělat třeba Jizerského horala 2024 s jiným výběrem. Nebo samozřejmě jiné pohoří. Takové České středohoří má vrcholů habaděj a mohlo by mít výzvu klidně každý rok :-)

Vedle aktuálně vypsaných výzev chystáme také jednodenní výzvy a časově neomezené výzvy. Nejvíc se nabízí třeba tisícovky nebo ultratisícovky ČR, které rozhodně nejde posbírat za rok v celoroční výzvě. Takto na to budete mít času kolik bude potřeba a postupně si ji budete plnit i klidně několik let. Ideálně sledujte celou stránku s výzvami, kde si je budete moct v klidu prohlédnout, jaká je pro vás ta pravá.


Expanze za hranice není jen tak

O dalším rozšiřování Horobraní jsem se už zmínil. Má to samozřejmě velký přínos, protože jen díky pokrytí celé Evropy se bavíme o vzniku nejucelenější databáze evropských hor s nevyčerpatelnou inspirací na výlety. Pro mě samotného je "nevyčerpatelný" i celý Liberecký kraj, ale máme mezi námi už i takové nadšence, kteří mají za dva roky navštívené kolem 20 % všech českých vrcholů!

S tím ale souvisí i řada dalších změn, které je potřeba udělat. A bezpochyby nemusí být úplně populární. Dostali jsme se ale do bodu, kdy už nejde ve všem vyhovět všem. Máme vlastní vizi, ale prioritou jste stále vy. Novinky a úpravy děláme velmi často na základě vaší zpětné vazby.

Věřte nám ale, že všechna rozhodnutí jsou detailně promyšlená a mají smysl. Změny, které budu popisovat postupně zavedeme v průběhu ledna příštího roku.

Mezinárodní název

Jak už jsem psal, tak se chystáme na expanzi do zahraničí, což musí být i pro spoustu z vás skvělá zpráva. Rádi bychom ale, aby Horobraní začalo využívat víc lidí mimo ČR. S tím souvisí jedna věc velmi důležitá věc - název projektu. Je to věc, o které se interně bavíme a vymýšlíme ji už minimálně rok a půl. Sami musíte uznat, že Horobraní nikomu mimo ČR a Slovensko moc neřekne. Těch dalších zemí je ale mnohem víc.

Došli jsme nakonec k následujícímu řešení. Budeme měnit doménu celého projektu, která je nyní horobrani.cz na úplně novou hory.app. V Čechách ani na Slovensku se ale ničeho nebojte, Horobraní zůstává! Celý projekt tu pořád bude znám a bude fungovat pod názvem Horobraní. Jen v ostatních zemích ho budeme prezentovat jako Hory.app.

Veškeré odkazy horobrani.cz budou fungovat i dál, jen se vám v prohlížeči změní na hory.app. Na funkci to nebude mít vůbec žádný vliv, nebojte.

A proč zrovna takhle? Máme totiž takový možná bláznivý sen. Kdo z vás zná aplikaci Strava? Věřím, že běžci a cyklisti v podstatě všichni. Stravu používají lidé po celém světě a dnes se už nad jejím názvem v podstatě nikdo nepozastaví. Co je ale zajímavé je to, že strava je švédské slovo, které znamená usilovat (o něco), snažit se. Je to pro nás inspirací i motivací v tom, že bychom chtěli, aby se z jednoho krásného českého slova stalo slovo, které pozná každý na světě.

To slovo je HORY. Je to krátké, krásné a jednoduché. Jazyky jako španělština se nám sice na první písmeno H vyprdnou, ale prostě si to přečtou po svém. No a tím, že jsme primárně aplikace, tak se nabízelo to spojit s perfektní doménou .app.

Proto vám představujeme novou doménu Horobraní, která začne fungovat v průběhu ledna 2022:

https://hory.app


Stále jsme Sehraní a Sehraní budeme i nadále

Možná to víte, možná ne. Tenhle odstavec bude trochu nudnější a vás jako takových se vůbec netýká. Horobraní jsme spustili začátkem roku 2019 pod naším spolkem Sehraní. Spolek jsme nechali vytvořit, abychom měli nějakou právní formu pro naše projekty. Začali jsme organizováním víkendových outdoorových závodů pro outdoorové nadšence z okolí Liberce. Tři roky zpět k tomu přibylo Horobraní, které překonalo hranice našeho kraje.

Před rokem jsme si vytvořili i s. r. o. firmu, abychom mohli spustit E-shop, který se spolkem není úplně kompatibilní. Všechno funguje pěkně, ale za ten rok jsme zjistili, že nám to některé věci docela komplikuje. Proto bude "novým" provozovatelem Horobraní od 1. ledna 2022 naše s.r.o., které teď provozuje jen e-shop - Hory.app s.r.o.

Pro vás to v podstatě nic neznamená. Budeme jen v našich podmínkách měnit provozovatele a také číslo účtu pro úhradu plné verze. Jinak vše zůstane při starém.

Vyšší startovné, je to tak

Všichni jste si určitě všimli toho, jak se za poslední rok všechno poměrně dost zdražilo. Dotklo se to úplně všech včetně nás. My ale funguje jinak než ostatní. Viděli jste u nás v aplikaci nebo na webu někdy nějakou reklamu? Poradím vám, neviděli, protože tam nikdy nebyla a nikdy nebude :-) A víte proč? Protože nemám rád reklamy. Kazí to požitek z používání jakékoliv aplikace nebo webu. Sice bychom z toho měli peníze, ale za to nám to nestojí. Chceme, abyste si všechno nerušeně užívali. Nehledě na to, jestli máte nebo nemáte zaplacenou plnou verzi. Kolik znáte aplikací bez reklam, které vám i po registraci dovolí tolik co Horobraní? Chceme totiž aplikaci i web poskytnout k dispozici všem, kteří o to mají zájem. Koupí plné verze nás podpoříte, abychom se tomu mohli věnovat a lépe reagovat na vaše podněty.

Bohužel ale minimální cenu plné verze musíme kvůli všem okolnostem zvýšit. Od 15. ledna bude proto minimální startovné za plnou verzi Horobraní stát 200 Kč místo aktuálních 100 Kč.

Mockrát děkujeme za pochopení, za dosavadní a za budoucí podporu. Budeme dál pracovat a Horobraní vylepšovat, abyste byli maximálně spokojení.

Další funkce

Máme samozřejmě ale i dobré zprávy, kterých si už všimnete, a které vás určitě potěší. Máme takových pár hlavních pilířů, které chceme v průběhu roku implementovat, ale budeme dělat i věci mimo to, které budou souviset hlavně s vaší zpětnou vazbou.

Vylepšení profilu a statistik

V tuhle chvíli nám chodí asi nejvíc dotazů na to, jestli bychom nemohli udělat nějaké lepší statistiky na profilu Horobraníka. To je jedna z hlavních věcí, které příští rok určitě uděláme. Nápadů a hlavně podnětů je spousta. Konkrétní obrys zatím zveřejňovat nechci, protože se na tom teprve bude pracovat, ale jestli máte nějaký zajímavý nápad, tak nám určitě napište.

Sjednocení vzhledu, zrychlení webu

Letos jsme úplně překopali hlavní prezentační stránku Horobraní. Někdo si možná všiml, že jsme změnili naši podpůrnou šedivou barvu za hezkou tmavě modrou, která doplňuje naše krásné žluté logo.

Už teď pracujeme na předělávání webu "uvnitř". Děláme ho postupně rychlejší, všechno sjednocujeme a zlepšujeme. Ke zlepšení bude patřit i postupný překlad do dalších jazyků, který se týká hlavně potencionálních zahraničních uživatelů. Až to spustíme, tak to bude určitě znát.

Achievementy a odznáčky

Tohle je něco, co máme na tabuli úkolů déle než objednání na kožní (interní vtip na naše video k 2. výročí). Úplně jsme s tím ale nepohnuli hlavně kvůli tomu, že to je to je taková hezká věc navíc, která ale potřebuje hodně promýšlení i plánování dopředu, aby vše mělo jednotný vzhled. V čem to spočívá? Všichni to znáte z ostatních aplikací. Něco splníte a dostanete odznáček, který dokazuje vaše úsilí nebo kterým se můžete prezentovat dál. Taky bychom to rádi měli a příští rok na to už konečně dojde. Je to jedna z našich priorit.

Odznáčky budete dostávat za pokoření významných met výstupů - tzv. prominentní kluby 500, 1000, atd. Rádi bychom vytvořili odznáčky pro každou výzvu. Určitě víte kam míříme. Jedna věc je to, že se tím budete moct prezentovat na webu a ta druhá, že bychom rádi takové odznáčky i nechali vyrábět. To druhé je ale ještě vzdálenější budoucnost.

Jedeme dál a jedeme výš

Jak jsem to začal, tak to zakončím. Máme spoustu ambiciózních plánů. Horobraní nás fakt baví. A baví nás hlavně kvůli vám. Sami to používáme a jsme díky tomu venku na hezkých místech víc než dřív. Nikdy jsme si ale nedokázali představit co to udělá s ostatními. A že vás to bude tolik bavit? Wow! Dokud vás to bude bavit, tak tu pro vás budeme.

Nás baví ta práce okolo, ale co nás těší ještě víc je to setkávání. Máme za sebou už pár ofiko srazů, ale třeba také letošní Horo-Tour, kdy jsme sami vyrazili na hlavní vrcholy některých pohoří, které byly součástí výzev. Potkali jsme díky tomu spoustu Horobraníků a se spoustou z vás jsou z nás skvělí přátelé.


Zakončím článek tím, že kdyby mělo Horobraní zítra skončit z jakéhokoliv důvodu, tak budu naprosto šťastný z toho, co se nám všem dohromady povedlo a co jsme všechno společně zažili. Zítra ale Horobraní nekončí, naopak. Čekají nás skvělé společné chvíle. Ať už anonymně, kdy s Horobraním vyrazíte na nějaký vrchol a udělá vám to radost a nebo když vyrazíte na sraz všech, kteří mají rádi Hory.

Těšíte nás, Těšíme se na vás, Horám zdar!

Patrik