Google Play: zveřejněno 17. 3. 2024 22:15, App Store: zveřejněno 18. 3. 17:00

Začneme problémy s aktualizací

Kdyby to jednou bylo bez problémů, tak bychom asi všichni měsíc v kuse slavili. Ani tentokrát se to bohužel nepovedlo. Po aktualizaci je znovu nutné se přihlásit. Řešení hlavních problémů je popsané ve článku o předchozí aktualizaci. Dobrá zpráva je, že příště už by se to stát nemělo. Zbavili jsme se jedné aplikační závislosti, která tento problém způsobovala.

Další problém je bohužel nenávratný. Týká se to mapové funkce pro stahování dlaždic pro offline použití. Díky spolupráci s Mapy.cz můžeme využívat jejich skvělé mapové podklady. Jejich podmínky ale bohužel zakazují, abychom skrz naší aplikaci umožňovali jejich offline ukládání. Zároveň nesmíme poskytovat jiné mapové podklady pro offline stažení. V tuto chvíli to tedy znamená, že naše aplikace nedokáže zobrazovat mapové podklady bez přístupu k internetu.

Jediný způsob je, že si oblast výletu a všech přiblížení prohlédnete méně jak 24 hodin před výletem. Max tak dlouho by načtené dlaždice měli v telefonu vydržet. Další možností je využívání jiných aplikací jako Mapy.cz, které vás ke kopci dovedou a teprve v blízkosti vrcholu si zapnete Horobraní.

Věřte, že z téhle změny sami nejsme nadšení, ale v tuhle chvíli nebylo jiné řešení, aniž bychom přišli o mapové podklady Mapy.cz.

Nové rozložení aplikace

To nejhorší máme za sebou. Pojďme teď na novinky, které za to stojí. První věc, které si všimnete je změna rozložení některých prvků. Začneme s mapou jakožto s první stránkou, kterou vidíte po spuštění aplikace.

Překopané kontrolky na mapě

Překopali jsme všechny kontrolky, aby byly lépe ovladatelné. Zoom je nyní na pravé straně (aby ho nemusel Tom.26 s Apple telefonem ovládat nosem a nohama). Na pravé straně zůstala kontrolka pro získání polohy a její uzamčení. Všechny ostatní kontrolky z pravého horního rohu jsme přesunuli do levého dolního rohu. Konkrétně - změna mapových vrstev, mapový filtr a nová ikona pro otevření mapového menu. Stažení offline map jsme bohužel museli odstranit, jak jsem už psal, a vyhledávání vrcholů je nyní v mapovém menu.

Mapové menu má následující zkratky - přihlášení, vyhledávání vrcholů, databáze hor, GPS nastavení, nastavení aplikace a rychlý návod k používání aplikace.

Nastavení aplikace v horním menu a nová stránka

Aplikace má hlavní odkazy ve spodním menu, které moc dobře znáte. Je tam mapa, výstupy, výlety (pokud jsou zapnuté), přehled a nastavení. Rozhodli jsme se nastavení přesunout do horního menu každé z těchto stránek. Hlavním důvodem je, že je to stránka, do které se nechodí tak často, ale je dobré ji mít při ruce odkudkoliv.

Díky tomu se uvolnil prostor pro mnohem užitečnější "dvojstránku" - Web/Novinky. Dělá v podstatě to, jak se jmenuje. Můžete ji přepnout buď na Web a nebo na Novinky. Záložka Web obsahuje seznam rychlých odkazů, kterými se kliknutím dostanete přímo na web.

Záložka Novinky nově obsahuje krátké zprávy přímo od nás. Mohou obsahovat odkazy, obrázky a nebo jen krátké informace, které k vám chcem co nejrychleji dostat.

Nové funkce

Kromě změny rozložení jsme přidali i pár úplně nových věcí.

Tmavý režim

Aplikaci jsme nově oblékli do tmavého. Automaticky se bude zobrazovat podle toho, jak to máte nastavené v telefonu. V Nastavení -> Obecné je ale možné toto chování přenastavit, i když váš telefon tmavý režim nepodporuje.

Doplňování přihlašovacích údajů

Při přihlašování by vám nově měl jak Google, tak Apple nabízet vyplnění přihlašování údajů skrz jejich manažery hesel. Bude to fungovat v případě, že jste si skrz ně heslo uložili při registraci nebo při přihlašování na webu. Jednoduše řečeno je teď aplikace s webem trochu víc propojena.

Rozsvícená obrazovka

V Nastavení -> Obecné přibyla možnost, aby se vám nezhasínala obrazovka při používání aplikace. Může se to hodit např. při používání kompasu nebo když chcete mít appku permanentě otevřenou při jízdě na kole apod.

Kontrola aktuální země

Pří zapnutí aplikace a získání první polohy se nově zjišťují dvě věci. V jaké jste zemi a jestli - tu zemi máme v Horobraní a pokud ano, tak jestli tu zemi máte staženou. Pokud ji máme a nemáte ji staženou, tak vás na to upozorníme a nabídneme odkaz ke stažení. V Nastavení -> GPS/Mapa se tato kontrola dá vypnout.

Vylepšený profil hory

Profil hory má dvě nové zajímavé informace. Tou první jsou vaše poslední tři návštěvy na konkrétním vrcholu. Tou druhou jsou tři výstupy ostatních uživatelů, které mají nějaký delší komentář. Díky tomu si můžete rychle přečíst, jaké to na vrcholu je a nebo jaký je na daný vrchol přístup.

Drobné změny a opravy

Aktualizace obsahuje spoustu dalších drobných změn a oprav. Za zmínění stojí hlavně následující:

  • Oprava ukládání výstupů před nástupem do letadla a po příletu.
  • Uložení parkovacího tlačítka by se mělo chovat předvídatelněji.
  • Přeloženy systémové texty pro povolení polohy, kamery atd.
  • Vylepšené GPS info v mapě (pokud je zapnuté). Nově ukazuje čas a ikonu kvality signálu.
  • Stránka s kompasem má nově v pravém horním menu informaci o tom, jak zkalibrovat kompas.


Hurá na kopce!

A to je pro tuto aktualizaci více méně vše. Snad se vám budou změny líbit a snad přežijete nepříjemnosti, které to přináší. Tak jako budeme rádi za veškerou zpětnou vazbu, abychom pro vás mohli appku udělat co nejvíc příjemnou. Co si budeme povídat, vy ji používat výrazně víc jak my. I když já s Věrkou jsme nedávnou pokořili neskutečných 500 výstupů! :-)

Tak jako tak díky, dejte vědět, jestli budou nějaké problémy a v další aktualizaci to zas vylepšíme.

Horám zdar!

Patrik